Ola er 30 år og bor sammen med mange ulike mennesker i landsbyen Vidaråsen i Vestfold. Her lever de tett på naturen, i roligere tempo og det lille samfunnet er tuftet på inkludering, forståelse og respekt.
Ola er en engasjert, morsom og ærlig fyr. Han har en lett utviklingshemming og snakker åpent og med undring om dette. Når Ola mister en viktig brikke i livet sitt, reflekterer han over tilværelsen og hva han kan gjøre for å bli mer selvstendig.
"Ola – en helt vanlig uvanlig fyr" er en sterk, morsom og ærlig film om likeverd, tilhørighet og betydningen av å føle seg trygg nok til å være den man er. Det er et nært og ærlig portrett, som bidrar til å bryte ned skillet mellom «oss» og «dem».
----------------------
Under HUMAN-festivalen mottok filmen hederlig omtale, her er juryens begrunnelse:
"Filmen som får hederlig omtale, er en film vi håper skuer inn i framtiden mot en mer solidarisk sameksistens. Det er et nært portrett av et menneske som oftest blir omtalt som "representant for en gruppe", og som blir snakket for av andre. Men, her møter vi et unikt og karaktersterkt individ, klar til å bruke sin egen stemme når sjansen byr seg. Filmen tar konkret opp temaet ytringsfrihet, og er (...) en utvidelse av det demokratiske rommet i Norge."
Om regissøren:
Ragnhild Nøst Bergem er utdannet ved dokumentarregissør ved Høyskolen på Lillehammer. Hun langfilmdebuterte med "Vær her", som ble nominert til Amanda og som vant Gullruten for beste dokumentarfilmregi. Hun har også regissert "Koronadagbøkene" for TV2 og kortfilmen "Husker du meg?".